Coronamonitor Economie

      Reacties uitgeschakeld voor Coronamonitor Economie

De grote stijging van volumes en prijzen in de zeecontainervaart zijn mogelijk over hun piek heen. Dat zegt voorzitter Bas Kortmann van het Instituut Mijnbouwschade Groningen op de dag dat de nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief ministerie nieuws de provincie bezoekt. Frankrijk en andere Zuid-Europese landen willen graag dat de begrotingsregels worden versoepeld. Maar de nieuwe Nederlandse en Duitse ministers van financiën blijken daarover terughoudender dan gehoopt.

Gisteren werd de inflatie gepubliceerd in de VS. Deze is opgelopen tot 7 %. Nu wordt m.a.w. 7% meer betaald voor een mandje van goederen en diensten in vergelijking tot één jaar terug. Wanneer de kosten voor voeding en energie buiten beschouwing worden gelaten, komt de inflatie nog steeds uit op 5,5%. In de jaren ’70 en ‘ 80 liep de inflatie in de VS op tot bijna 15%. Ondanks het algemene optimisme dat wordt veroorzaakt door digitaal communiceren nieuws economische voorspellingen, kunnen aanhoudende wereldwijde problemen en hun potentiële impact niet worden genegeerd. Zo kunnen de onzekerheid van nieuwe COVID-19-varianten, stijgende besmettingspercentages en nieuwe inperkingsmaatregelen in Europese landen het groeipad vertragen. Bovendien zijn knelpunten in de toeleveringsketen zichtbaar in alle inkoopsectoren, waarbij de automobielindustrie het meest wordt getroffen.

Nieuwsarchief

Melding op de website van de autoriteit financiële markten over NatWest Group plc, – transaction in own shares In de diverse… De beursgang van het aandeel WeTransfer komt dichterbij. Het Nederlandse techbedrijf wil €160 miljoen ophalen voor verdere…

In deze podcast gaat Reinjan Prakke op zoek naar de toekomst van ons monetaire systeem. De oorzaken voor het oplopende prijspeil zijn immers divers en in essentie te herleiden tot de economische basisregel dat er méér vraag dan aanbod is. Waarbij het moeilijk (niet?) nieuws euro te voorspellen is wanneer de situatie normaliseert. Deze week in de economische rubriek van Radio EenVandaag geeft Martin Visser van De Financiële Telegraaf een blik op het financiële nieuws. Nieuwe systemen moeten worden opgebouwd, oude systemen af- of omgebouwd.

Vanaf volgend jaar loopt de werkloosheid iets op, maar blijft laag (3,4% in 2022 en 3,5% in 2023). Gemiddeld komt de contractloongroei bij bedrijven in 2021 naar verwachting uit op 2,0%. In de raming loopt deze loongroei langzaam op naar 2,4% in 2022 en 2,6% in 2023. De economie van Duitsland is overigens nog niet volledig hersteld van de crisis, want in vergelijking met 2019 ligt de omvang nog altijd 2 procent lager, aldus het statistiekbureau. De Duitse centrale bank rekent voor dit jaar op een economische groei met 4,2 procent.

Beleggers zullen voornamelijk uitkijken naar de bedrijfsmarge, hoeveel nieuwe abonnees de streamingsdienst heeft kunnen verzilveren en de toekomstplannen van het bedrijf. Dit is voor het economisch herstel van de landbouwsector en het platteland na de uitbraak van COVID-19. De maatregelen voor het herstel moeten aansluiten bij de milieu- en klimaatafspraken van de Europese Unie. Dit is een voorwaarde voor het gebruiken van het budget uit het fonds. Daarom hebben wij het bij deze regeling over groen-economisch herstel. Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website.

‘Door de extreem lage rentes jagen beleggers en welgestelden op rendement in de financiële- en huizenmarkt. Aandelenkoersen en huizenprijzen worden sterk opgestuwd. Starters hebben nu geen schijn van kans meer op de woningmarkt’, schrijft Jacobs. Bovendien blijft de inkomensgroei achter door groeiende marktmacht, tweedeling op de arbeidsmarkt en tekortschietende overheidsinvestering. Een kleine groep grote bedrijven wordt steeds dominanter. Deze monopolievorming zou schadelijk zijn voor de economie volgens Jacobs.

WIESBADEN – De Duitse economie is in 2021 met 2,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder toen de grootste economie van Europa hard werd geraakt door de coronacrisis. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau op basis van een voorlopige schatting. In 2020 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 4,6 procent. De koopkracht daalt ook niet, hetgeen zonder nieuw beleid wel het geval zou zijn. Het CPB heeft de doorberekening van het coalitieakkoord vandaag gepubliceerd.

Nu 2022 ingeluid is, is ook de nieuwe wet voor een evenwichtiger verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in bestuur, raad van commissarissen en algemeen economisch nieuws subtop van kracht. Op dinsdag 4 januari schoof SER-voorzitter Mariëtte Hamer aan bij De Nieuws BV om de wet en het belang daarvan toe te lichten.

  • De oorzaken voor het oplopende prijspeil zijn immers divers en in essentie te herleiden tot de economische basisregel dat er méér vraag dan aanbod is.
  • ASM International en ASML stegen respectievelijk 2,31% en 2,18%.
  • Bij een krimp van vijf procent in het vierde kwartaal is de jaarlijkse groei nog altijd drie procent.
  • ‘Elk bedrijf en elke sector zal een transformatie ondergaan als gevolg van de energietransitie die nu plaatsvindt’, schrijft BlackRock-ceo Larry Fink in zijn jaarlijkse brief.

Volgens Jacobs tonen deze cijfers dat bezuinigen in een crisis onverstandig is. Wilt u uw landbouwbedrijf verduurzamen en uw economische positie versterken? Of hebt u ideeën om samen met andere partijen te werken aan een duurzamere sector? Mogelijk zijn dan de Investeringsregeling groen-economisch herstel en de Samenwerkingsregeling groen-economisch herstel interessant. Er komt een ongekende economische crisis, het is niet de vraag of, het is de vraag wanneer. Dat stelt Macro-econoom Edin Mujagic in dr Kelder en Co. Geen vrolijk onderwerp van gesprek, maar toch is het goed nieuws.