Geld Lenen

      Reacties uitgeschakeld voor Geld Lenen

Samen Met Geldshop Kies Je De Beste Financiering

En vergeet niet: we hebben het over 18 miljard euro aan rentelasten elk jaar. Afgezet tegen de huidige rentelasten, zou dat een further jaarlijks terugkerende rekening van 7 à eight miljard euro betekenen. Hoeveel is dat, 7 à eight miljard euro per jaar? Ter vergelijking: onze jaarlijkse uitgaven aan infrastructuur bedragen ongeveer eight miljard euro. Aan defensie geven we elk jaar 7,5 miljard euro uit en aan veiligheid en justitie zo’n 10 miljard. Dat zijn allemaal uitgaven die straks misschien nog lager zullen moeten uitkomen zodat we die gigantische renterekening kunnen betalen. Hogere belastingen en andere heffingen zullen dan ook vrijwel zeker het gevolg zijn.

Eind 2007 bedroeg de Nederlandse staatsschuld 259,9 miljard euro. Uit de statistieken van het ministerie van Financiën blijkt dat ons land over die schuld een gemiddelde rente betaalde van four,2 procent. Per jaar kwamen de rentelasten daarmee uit op een bedrag tussen 10 en eleven miljard euro. Meer dan de helft van dat geld verdween uit ons land, omdat ruim de helft van onze staatsschuld in handen is van buitenlandse beleggers. Elk jaar vloeien miljarden euro’s, een veelvoud van ons begrotingstekort, naar het buitenland. > Hoewel onze staatsschuld fors is toegenomen sinds eind 2007, zijn de rentelasten niet gestegen Tegenwoordig staan wij als land voor zo’n 450 miljard euro in het krijt.

Hoewel onze staatsschuld dus fors is toegenomen sinds eind 2007, zijn de rentelasten niet gestegen. Sterker nog, die zijn zelfs wat gedaald. Het heeft alles te maken met de historisch lage rentestanden. Maar zoals aan alles komt ook aan die periode van lage rente — wat zeg ik, van gratis lenen voor de Staat — een einde. De laatste tijd lopen de langetermijnrentes duidelijk op. Het slechte nieuws is dus dat de rente stijgt, maar het goede nieuws is dat de rente nog steeds zeer laag is. Over elke a thousand euro die Den Haag vandaag leent om in 2026 terug te betalen, betaalt Nederland welgeteld 5 euro rente per jaar.

Slimmer Geld Lenen? 5 Tips

Het kabinet kan die miljarden vervolgens inzetten om te investeren en de belastingen te verlagen. Staatsschuld omhoog, rentelasten niet

De Staat leent overigens elk jaar tientallen miljarden euro’s. Enerzijds om het jaarlijkse begrotingstekort te financieren, anderzijds om allerlei oude leningen af te lossen. Dat de rente omhoog klimt, betekent dat de Nederlandse overheid in de toekomst met een ernstig financieel probleem te maken kan krijgen. Let op: dit is geredeneerd vanuit de aanname dat onze staatsschuld vanaf nu met geen cent meer stijgt!

Of de recente stijging het start is van een normalisatie van de rente, moet nog blijken. Feit is wel dat met aantrekkende groei en stijgende inflatie het onbestaanbaar is dat de rentes níet gaan stijgen. Een goede stelregel is namelijk dat zakelijke lening aanvragen de langetermijnrentes een optelsom zijn van groei en inflatie, vermeerderd met een kleine risico-opslag voor de looptijd. Dat betekent dat ook de rente die de Staat betaalt om elk jaar geld te lenen, richting het niveau van eind 2007 zal klimmen.

De laatste tijd lopen de rentes op. Elk jaar, tot 2046 — of zelfs langer. Herfinancieren, of op z’n minst rentemiddeling toepassen. Het is een veelgehoord advies dat huiseigenaren met een hypotheek de laatste tijd krijgen van hun financiële raadsman. Logisch: de hypotheekrente staat veel lager dan enkele jaren geleden, en de hypotheeklening herfinancieren of de rente middelen zorgt dat voor veel lagere maandlasten. De honderden vrijgespeelde euro’s kunnen Nederlandse huiseigenaren mooi uitgeven, wat de economie ten goede komt. Waarom doet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem eigenlijk niet hetzelfde met onze staatsschuld?