Onderzoekers

      Reacties uitgeschakeld voor Onderzoekers

Trump lag met China op rampkoers tijdens zijn presidentschap over het handelsoverschot van China. Sedert het aantreden van president Biden is dit handelsoverschot ten opzichte van China vergroot tot $ 397 miljard. De Shanghai Composite kon het verlies beperken tot 0,47% op vrijdag. Nasdaq Composite klom 0,59% en de Dow Jones Industrial Average verloor financieel nieuws vrijdag 0,56% terrein. Dit had voornamelijk te maken met de negatieve uitschieters JP Morgan Chase, Home Depot en American Express. De uitblinkers op de Amerikaanse beurzen waren Lam Research (+ 6,27%), Applied Materials (6,25%), Wynn Resorts (+ 8,60%) en Schlumberger (+ 4,53%). EW is al 76 jaar het grootste opinieplatform van Nederland.

Eerder lieten ondernemers uit Klazienaveen al weten hetzelfde van plan te zijn. Ze protesteren daarmee tegen de coronamaatregelen, omdat ze vinden dat ze binnen de huidige regels ‘prima’ open kunnen. Farmers Defence Force eist maandag bij de provincie dat het distributiecentrum van Jumbo in Beilen een nb-vergunning aanvraagt. Die natuurbeschermingsvergunning is nodig voor bedrijven die stikstof uitstoten. Maar volgens de boeren zijn zij per saldo de enigen die zich daaraan houden.

Economische Groei

Om de kans op een sterke loon-prijsspiraal te beperken moet ervoor worden gewaakt dat inflatieverwachtingen verankerd blijven rond de doelstelling van de ECB van 2% inflatie op middellange ministerie nieuws termijn. Bijna 90 procent van de Nederlandse bedrijven heeft positieve verwachtingen voor de komende twaalf maanden, zo melden het CBS en de Kamer van Koophandel in de conjunctuurenquête.

Het is gebruikelijk dat de plannen voor de presentatie van het akkoord worden doorgerekend, maar dat was deze keer niet het geval. Ook de beurzen in Azië kregen vleugels na de hoorzitting van Jerome Powell. De Japanse index ging met 1,92% omhoog en de beurs in Shanghai steeg met 0,84%.

Bij Mercedes gaan 2 fabrieken deze week al dicht vanwege het chiptekort. Maar de werknemers merken daar in hun portemonnee niks van, integendeel. Vinfast wil komend jaar naar Nederland komen, maar zonder de ervaren voormalige ICT nieuws baas van Opel achter het stuur. De vraag naar elektrische modellen is volgens BMW groter dan verwacht. Vooralsnog kunnen er geen exemplaren van de Tesla Model Y vanuit de nieuwe fabriek nabij Berlijn richting de klant.

De Hang Seng index uit Hongkong stal de show met een stijging van ruim 2,6%. Vooral technologie aandelen waren in trek; Tencent steeg met 4%, Alibaba ging met 5,4% omhoog en ook Meituan (+8,6%) en JD.com (+9%) deden uitstekende zaken. Vandaag krijgen we de Europese handelsbalans en het inflatiecijfer uit Frankrijk. In China keek de Shanghai Composite vooral uit naar de Chinese economische cijfers. De export steeg jaar op jaar met bijna 21%, terwijl de import een groei kende van 19,5%.

  • Pensioenfonds PME heeft als eerste grote pensioenfonds alle fossiele beleggingen verkocht.
  • In 2019 werd juist nog een begrotingsoverschot behaald van 51,1 miljard euro.
  • De Nederlandse Bank is ook optimistisch en verwacht dit jaar een economische groei van 3 procent.

Grote bedrijven nemen maatregelen om deze zomer niet in de problemen te komen. Deutsche Bank heeft dinsdag het koersdoel voor Heineken verhoogd van 91,00 naar 94,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. 75 Procent van de infrastructuur die wij in 2050 gebruiken bestaat nu nog niet. Het is in zeker elf jaar niet zo duur nieuws euro geweest om een woning in de vrije sector te huren als de afgelopen maanden. Door Harry Geels Nederland krijgt het meest linkse kabinet sinds begin jaren tachtig. De afgelopen maanden is de inflatie in Nederland en de rest van Europa flink opgelopen. Verschillende soorten bioplastic kunnen fossiel plastic vervangen.

Recente economische inzichten en ontwikkelingen zijn in de nieuwe versie verwerkt. Het CPB neemt de nieuwe versie van Saffier vanaf 22 december in gebruik. De ingebruikname van het 5G-netwerk zou volgens Airlines for America, die de tien grote Amerikaanse luchtmaatschappijen vertegenwoordigt, vluchten kunnen verstoren.

Volgens een nieuw rapport van de EIA zal de olieproductie naar een recordhoogte stijgen in 2023. Nu de prijs terug stabiel lijkt te zijn aan de hogere prijzen, zijn de schalieproducenten ook terug meer beginnen produceren. Meerdere analisten en zakenbanken zoals Goldman Sachs voorspellen een olieprijs die aanleunt tegen de $ 100 per vat.

Het tweede scenario analyseert wat de economische gevolgen zijn van een internationaal hogere inflatie. De recent aangekondigde lockdown zal de economische groei op korte termijn drukken, maar het voorgenomen beleid van het nieuwe kabinet kan de groei op middellange termijn juist doen toenemen. Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.